sunnuntai 26. elokuuta 2012

Isosisko

-Kohta koulut alkavat. 
-Vesurikirves!
-Huora! Huora!
-Annatko sinä tämän vain tapahtua?

Nuo olivat raa´an uneni viimeiset vuorosanat. Viimeinen repliikki oli minun, muut isosiskon.  Miehet olivat väkivaltaisia ja naiset kylmäsydämisiä. Heitä yhdisti julmuus, kuin elämään kuuluva väistämätön voima. Syö tai tule syödyksi.

Katsoimme lastenhuoneen pienestä ikkunasta laiturille, kuinka pikkusiskonsa tappoi vesurilla veteen jonkun. Ja sitten häntä alettiin hyväksikäyttää, toinen miehistä puristi ensin nännistä. Luulin, että isosiskon koulukommentti tarkoitti jotain sellaista, että kulissit on saatava kuntoon. Mutta tämä tilanne taisikin olla se koulu, julma opetus. Että älä astu minun varpailleni, pikkuinen. Hän teki sen olemalla tekemättä mitään. 

Voinko minä jäädä tänne? Ensin hän kavahti, mutta antoi sitten kätensä käteeni. Ei hän tee minulle mitään pahaa, mutta mitä tapahtuu sitten, kun kaikki ei mene hänen mielensä mukaan? Ja tuhoutuuko pikkusisko? Minä pidin hänestä paljon.

Tätä ennen Tour de Franceni epäonnistui, kun sain aikasakon. Se johtui siitä, että en tiennyt sääntöjä. Olisi pitänyt pysähtyä, kun pääjoukko jäi pariksi minuutiksi odottamaan, mutta ajoin heidän ohitseen etapin maaliin. Kiemurtelin ihmisten välistä, sillä en tiennyt suorinta reittiä. Kun illalla majapaikassa Nadja sanoi, että mahdollisuuteni menivät aikasakkoon, teki mieli pahoinpidellä kilpailun järjestäjä, mutta tyydyin menemään nukkumaan. Yöllä heräsin, kun Nadja runkkasi sohvalla katsoen televisiosta jotain rumaäänistä. Oliko hän se pikkusisko, joka oli loppukohtauksessa mökillä vai joku muu? Miksi hänen hiuksensa olivat vaaleat ja myöhemmin tummat? Entä Sonja O? Entä L. Armstrong? Entä L. Cohen? Entä L. Suni? Entä K. Röyhkä? Johannes Piipari? Kaikki sekoittuu ja...

...ilta saapuu Helsinkiin. Lontoossa sataa taas. Nuoret miehet juoksevat pallon perässä. Kävin videovuokraamossa ja huomasin, että olen nähnyt ne kaikki, suomalaiset. Vuokrasin silti seitsemän elokuvaa. Huonoista päivistä on otettava kaikki irti ihan niin kuin hyvistäkin. Tulkitsen huomenna kaiken kahden eri minäkuvan väliseksi taisteluksi, haavoittuvan lapsen ja arvostelevan aikuisen. Syyllisen ja syyttäjän. Vai Jin ja jang? Voisiko se johtaa harmoniaan? Miltä tuntuu olla turvassa?

Ei kommentteja: