maanantai 19. marraskuuta 2012

Omat kasvot

Siirryn lukemaan runoja. Totean sen, minkä tiesinkin: Hän joka kasvatti minut, on jäänyt maailmaan kiinni, omiin rengasuriinsa. Mystikon pitää hylätä maailma ja suunnata kohti valoa, oppia rakastamaan ja levittää kauneutta. Hän on jäänyt kiinni yhteiskunnan mädännäisyyteen ja omatekoiseen omenasiideriin. Viimeisimmän kokoelman perusteella kasvatti-isäni ei voi kovin hyvin. Minä lähden toiseen suuntaan. 

Iltapäivä hämärtyy niin ettei valaistun rakennuksen ikkunoista näe kuin kuusien tummuuden taivasta vasten. Hetken ajattelen, että tunnelma on muuttunut siitä, kun tulin. Voisinko tehdä kirjastosta kodin? Ei tarvitsisi kantaa kotiin kirjoja, joita en lue. Tutustuisin näiden hyllyjen asukkeihin, he olisivat enemmän ihmisiä kuin ne jotka ovat kaksikymmentä vuotta kävelleet ohi. Oma kotikirjasto on tylsä ja mielenkiinnoton. Täytyy löytää koko ajan uutta, täytyy löytää sellaista mitä ei ikinä tulisi ajatelleeksikaan, täytyy poiketa reitiltä. Kotikirjasto voisi olla mielekäs, jos joku tuntematon valitsisi kirjat umpimähkään. Äkkiä mieleni tekee lukea Platonia. Ehkä se halu palaa seuraavalla kerralla.

Kävelen kasvatti-isäni parasta levyä kuunnellen. Päivä on hieno, vaikkakin kotona ollessa ajatukset vähän upottavat. Eihän se ihme ole, jos vähän upottaa ja yksinäisyys kolkuttelee. Näin on kuitenkin hyvä. Tällaista päivää ei ole ollut koskaan (miksipä minä muuten kirjoittaisinkaan ellei tässä olisi jotain erityistä tai esimerkinomaista). Uskon edelleen, että minulla on mahdollisuus, mutta eri tavalla kuin vuosi pari sitten. En enää usko niin paljon ulkoisiin asioihin, ihmisiin ja tilaisuuksiin. Uskon itseeni enemmän. Minä tarvitsen itseäni enemmän kuin ketään tai mitään. Se ei ole oikotie, niin kuin kaikki muut. Miksi en voisi ajatella, että se tällä kertaa riittää? Kun minulta vaaditaan kestävyyttä, miksi en voisi olla kestävä? Jos minulla ei ole uskoa, en voi saavuttaa mitään. Jos minulla on uskoa, en välttämättä siltikään saavuta, mutta ehkä löydän jotain muuta. Edes sanoja.

Kaikkein yksinäisimpiä ovat ne, joilla ei ole itseään.

Ei kommentteja: